Vinske ceste Goriška Brda Slovenija

Vinske ceste Goriška Brda Slovenija. Evropske vinske poti vodijo tudi čez Slovenijo. Popotovanje med vinogradi Goriških Brd, po briški vinski cesti, pa vam bo ostalo v spominu po odličnih vinih Evropske vinske poti vodijo tudi čez Slovenijo. Popotovanje med vinogradi Goriških Brd, po briški vinski cesti, vam bo ostalo v spominu po odličnih vinih, saj je grozdje tu zorelo z bogato pomočjo sonca.

Goriška Brda leže na skrajnem zahodu Slovenije, kjer poteka državna meja med Slovenijo in Italijo, slikovito se v vseh letnih časih razprostirajo med rekama Sočo na jugovzhodu in Idrijo na severozahodu. Podnebje je blago, flišna zemlja pa rodovitna, zato se briški griči na svoji terasastih pobočjih ponašajo z bogato rodnostjo sadovnjakov in vinogradov. Prve spomladi obrodijo daleč naokrog znane briške češnje, poleti in jeseni pa breskve, marelice, fige, olive in kostanj.

Kraj Dobrovo je gospodarsko središče Goriških Brd. Prijetna vasica Šlovrenc s svojim vinorodnimi griči v okolici vabi na pokušnjo izvrstnih sort vin. Šmartno in Vipolže pa obiskovalca očarata s svojimi zgodovinskimi obeležji.

Vinsko trto v Goriških Brdih gojijo že od nekdaj, danes kar na 1800 hektarjih. Ko potujete po vinski poteh pokrajine, lahko okušate mnoga odlična bela in rdeča vina, najbolj znana so: Rebula, Tokaj, Beli Pinot, Sivi Pinot, Chardonnay in Sauvignon, med rdečimi pa Merlot in Cabernet Sauvignon.

Prijetna sredozemska klima, čudovite barve pokrajine in okus briških vin vam bodo dolgo ostali v spominu in vas ponovno zvabili na svoje poti